
Een verstoorde huidbarrière. En dan?
Een gezonde huid voelt zacht en soepel aan en beschermt je voor invloeden van buitenaf. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en die zorgt er dus voor dat niet je lichaam zo binnen kan dringen. Je kan hierbij dan denken aan virussen, schimmels, bacteriën, maar ook kou en warmte. Je huid is dus je grote bescherming!
Wanneer je huidbarrière echter verstoord is, dan werken de functies binnen je huid niet meer zoals het hoort en dan zal je dus onder meer vocht verliezen, waardoor je huid droog wordt en wellicht stugger aanvoelt op die plekken. Op zich is het niet zo erg als je huid even wat minder gehydrateerd is, maar wanneer je het niet oplost, dan gaat het al snel van kwaad tot erger, omdat dat ook de functies binnen je huid verstoord raken en dan hun werk niet meer kunnen doen. Je krijgt dan pukkeltjes, eczeem, schilfers en wat wellicht helemaal niet fijn is; je huid veroudert sneller!
Okee. We zijn er uit dat we geen schilferige, jeukende, rode en pukkelige huid willen. Dan denk je misschien: "Ik ga smeren en hydrateren!" Dat is goed bedacht, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je die huidbarrière herstelt, want dweilen met de kraan open heeft niemand immers zin in.
Hoe herstel je je huidbarrière dan?
Je kan je huidbarrière van binnen helpen herstellen door onder andere voldoende water te drinken en goed te eten. Van buiten kun je je huid helpen door onder andere een Niacinamide te gebruiken. Dit is eigenlijk vitamine B3 en dat zorgt er voor dat je huid minder vocht verliest, door de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren te bevorderen. Niacinamide regelt onder andere de talgproductie, egaliseert de huid, "killt" vrije radicalen,(want het is een antioxidant) en voorkomt zo ook huidveroudering. Maar Niacinamide doet meer, want ook bij acne, rosacea, ontstekingen en psoriasis heeft dit een goede uitwerking.
Misschien is het allerhandigste nog wel, dat je de huid goed hydrateert en vochtverlies voorkomt... Maar een klein beetje hulp voor je grootste orgaan is altijd goed toch?
Alle reacties